tak by se dal popsat víkend strávený na Špilberk Food festivalu. My jsme měli možnost strávit tento víkend od pátku 5. června až do neděle 7. června 2015 na tomto gurmánském festivalu, pracovat a ve volném čase užít vše, co Špilberk nabízí.
Restaurace U Fidela z Brna Líšně ve spolupráci s pivovarem Starobrno připravila pětichodové gurmánské menu, ve kterém snoubila chutě pokrmů s pěti druhy piva. Ke každé ochutnávce podával výklad obchodní sládek Heinekenu Svatopluk Vrzala a důležité informace k pokrmům předložil hostům šéfkuchař restaurace U Fidela Petr Vramba. Naši žáci hostům tyto speciality servírovali.
Ve volném čase jsme měli možnost ochutnat několik specialit, které nabízí i jiné restaurace. Jako nejzajímavější jsme hodnotili ochutnávku mořských plodů. První možnost ochutnat tyto speciality nám dopřáli kuchaři z restaurace IL MERCATO, kteří připravili krevety a kalamáry smažené v těstíčku. Pro všechny asi nejzajímavějším zážitkem bylo poprvé ochutnat čerstvé ústřice ze soutěže v otvírání ústřic, kterou pořádala restaurace KOISHI, v neděli na hlavním podiu porcoval ze stejné restaurace Sushimaster Noritada Saito padesátikilového tuňáka. Další ochutnávku mořských plodů nám umožnili kuchaři z PAVILLON RESTAURANT, kde jsme poprvé ochutnali nejen chobotnice, ale i další zajímavě připravené pokrmy, např. grilovaný hřbet z jelena a steak z velmi kvalitního vyzrálého hovězího masa. Jako dezert byly pochotkou luxusní čokoládové lanýže ze stejné restaurace, které nepřekonala ani zmrzlina z čerstvého ovoce nebo mátové osvěžení.
Celý víkend bylo velmi krásné počasí, které jsme ocenili spíše ve volném čase. Už se těšíme na další ročník této gurmánské události, které se opět velmi rádi zúčastníme.
Ing. Bc. Lenka Svobodová, ISŠ