Již v loňském roce jsme začali pracovat na realizaci 20. ročníku barmanských soutěží METELKA CUP, který se měl konat symbolicky 11. 11. 2020, a je na naší škole již tradicí. Bohužel jsme soutěže barmanů a teatenderů museli vzhledem ke koronavirové situaci zrušit. V podzimních měsících mne však kontaktoval pan Milan Metelka s prosbou, zda bychom i v této nelehké situaci nebyli nápomocni a pro jeho obchodního partnera z Chile nevymysleli drinky a cukrářské zákusky na bázi jeho „milků“, kterých má ve svém portfóliu celou řadu.
Tohoto úkolu se ujaly všechny učitelky teoretického a praktického vyučování příslušných gastrooborů a se svými nápady se aktivně zapojili i studenti. Zadání znělo jasně – vytvoř název výrobku včetně jednoduchého postupu a ingrediencí, který si může každý připravit či upéct i doma. Zpočátku jsem si sama myslela, že úkol je náročný, neboť jsme stále řešili, zda studenti ve škole zůstanou a vzniknou komplikace s realizací, ale moje obavy se nenaplnily. Celý náš tým „holek gastra“ byl vynikající. Společně se studenty vymyslely tolik nápadů až oči a chutě přecházely. Vyvrcholením bylo focení výrobků pod vedením pana Jan Herynka ze studia Design Herynek, který se věnuje grafickému designu a dlouhodobě spolupracuje s firmou Metelka. Netušili jsme, jestli splníme všechny požadavky a přání týmu, který pod vedením J. Herynka získal na mezinárodní soutěži v oblasti grafického designu v roce 2019 prestižní cenu German Design Award Special Mention. Samotné focení proběhlo v příjemné uvolněné atmosféře, i když za přísných hygienických opatření. Obavy se úplně rozplynuly, vše klaplo na výbornou a všichni měli pocit z dobře odvedené práce. A tak jsme si alespoň symbolicky připomněli neuskutečněný 20. ročník, ale ubezpečili jsme se, že spolupráce s naším dlouhodobým partnerem pokračuje i v době kovidové. Všem čtenářům ale můžeme slíbit, že v adventním čase roku 2021 budeme opět organizátory METELKA CUPU a již nyní jste všichni srdečně zváni.
Na závěr bych chtěla velmi poděkovat celému týmu našich kolegů – odborníků i studentů, kteří bravurně zvládli celou akci a můžeme se těšit, že recepty s fotografiemi budou použity i s názvem školy při propagaci na evropských a světových trzích, což přispěje k propagaci školy. Nezbývá mi než parafrázovat naši přední cukrářku Mirku van Gils – moji milí kolegové a studenti, velké díky, byli jste famózní!
Mgr. Kulhánková Vlad., ISŠ