3. listopadu 2015 – Pětice studentů Integrované střední školy Slavkov u Brna ukáže své kuchařské umění v třetím ročníku celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare. Letošní ročník přilákal rekordních 123 mladých kuchařek a kuchařů z 35 středních odborných škol se zaměřením na gastronomii. Odborným garantem soutěže je Mistr kuchař Vladimír Picka. Odbornou porotu letos posílí šéfkuchař a člen představenstva Asociace kuchařů a cukrářů České republiky Jiří Král. Nově se rozšíří počet finalistů. Na nejlepší soutěžící a školy čekají ceny v hodnotě 20 000 Kč a tuňákové výrobky Rio Mare. Finálové kolo proběhne tradičně v Praze a role moderátorky se zhostí Markéta Hrubešová.
Mladé kuchařské naděje mají za úkol připravit originální, chutnou a rychlou svačinu pro děti, žáky nebo studenty. Jako hlavní surovinu musí použít tuňákové výrobky Rio Mare, které po registraci do soutěže zdarma obdržely od pořadatele soutěže. Do gastronomického souboje o ceny v hodnotě 20 000 korun se letos pustí rekordních 123 studentů z 35 středních škol a 11 krajů České republiky.
„Tuňákové maso obsahuje významné množství minerálů jako fosfor a jód, důležitých vitamínů skupiny B, a je cenným a bohatým zdrojem esenciálních bílkovin. Je ideální jako základní surovina pro přípravu chutných a zdravých svačinek nejen pro děti, ale pro celou rodinu,“ popisuje důvody využití tuňáka v soutěži její odborný garant a předseda odborné poroty Mistr kuchař Vladimír Picka.
Účastníci gastronomické soutěže se utkají nově o 15 finálových míst. Pořadatel také vytvořil dvě na sobě nezávislé poroty, které budou finalisty hodnotit. Odborná porota zasedne ve složení Mistr kuchař Vladimír Picka a šéfkuchař restaurace Auerole a člen představenstva AKC ČR Jiří Král. Druhou porotu obsadí zástupci pořadatele a známá food fotografka a food bloggerka Petra Novotná. Finálové kolo bude uvádět herečka, moderátorka a také kuchařka Markéta Hrubešová
Soutěž Svačina roku s Rio Mare je dvoukolová. Do 6. listopadu pošlou soutěžící pořadateli nafocený pokrm spolu s kalkulačním listem a technologickým postupem přípravy. Porota posléze vybere do 20. listopadu 15 nejlepších, kteří postoupí do živého finálového kola. Finále se uskuteční 8. prosince v profesionálním gastronomickém studiu Chefparade+ v Praze.
Odborná porota ocení v živém finále 1. místo poukázkou na nákup v e-shopu v hodnotě 7 000 Kč, za druhé místo je poukázka v hodnotě 5 000 Kč a bronzová příčka je ohodnocená poukázkou za 3 000 Kč. Porota pořadatele udělí Zvláštní cenu Rio Mare v hodnotě 5 000 Kč. Školy získají produkty Rio Mare ve stejné hodnotě jako jejich ocenění studenti.
Tip na svačinu od vítěze soutěže Svačina roku s Rio Mare 2014
Ondřej Beneš (Labská hotelová SOŠ a SOU Pardubice, s.r.o.) – Bezlepková palačinka plněná tvarohovo-tuňákovým krémem, salátem lollo-bianco, tuňákem a strouhaným sýrem
Suroviny (4 porce): 160 g tuňáka Rio mare v olivovém olej, 80 g tuňákového krému Rio Mare Paté, 1 ks salátu lollo bianco, 1 svazek jarní cibulky; Tvarohovo-tuňákový krém: ¼ kostky másla, 100 g tvrdého tvarohu, olivový olej z tuňáka Rio Mare, 1 polévková lžíce mléka, sůl; Bezlepková palačinka: 1 polévková lžíce extra panenského olivového oleje Monini, 20 g bezlepkové mouky pohankové, 40 g bezlepkové mouky, 160 ml mléka, 1 žloutek, sůl, Ozdoba: petržel kudrnka, paprika a jarní cibulka
Postup: Bezlepková palačinka: Smícháme bezlepkovou mouku s pohankovou, přidáme žloutek (je nutné použít pouze žloutky, jinak by těsto pěnilo a při pečení by bylo bublinaté), sůl a mléko. Vše důkladně rozšleháme. Vytvořené těsto podle potřeby zředíme mlékem. Na pánev, na níž budeme palačinky péct, kápneme trochu oleje. Tvarohovo-tuňákový krém: Tvrdý tvaroh nastrouháme najemno do misky. Poté přidáme rozpuštěné máslo, mléko, sůl, pokrájenou jarní cibulku, scezený olivový olej z tuňáka a tuňákový krém. Vše rozmixujeme na krém. Na palačinku rozetřeme tvarohovo-tuňákový krém. Dále přidáme tuňáka Rio Mare, nastrouhaný sýr, nadrobno nakrájenou jarní cibulku a na kousky natrhaný salát lollo bianco. Palačinku zabalíme a rozkrojíme na dvě části. Dozdobíme červenou paprikou, petrželkou kudrnkou a jarní cibulkou.
tisková zpráva