Hmyz na talíři

ISŠ SlavkovAktuálně

Již podruhé jsme na naší škole přivítali šéfkuchaře Petra Ocknechta, který žákům 1. a 2. ročníku oboru kuchař – číšník a hotelnictví připravil zajímavou ochutnávku jedlého hmyzu.


Žáci měli možnost vidět proces přípravy od umrtvení hmyzu vařící vodou po restování na másle, smažení v oleji, až po dochucování solí, pepřem, čenekem, chilli a následný servis hmyzu na talíř. Byly nám připraveny takové speciality jako jsou cvrčci, mouční červi, sarančata a švábi. Jedlý hmyz jsme pro porovnání ochutnali i v sušené variantě. Konzumace jedlého hmyzu začíná být pomalu, ale jistě běžnou součástí stravování i evropských zemí, nejen pro jeho ekonomické či zdravotní důvody. Proto ani naše škola nechce být pozadu při vzdělávání budoucích kuchařů a číšníků v tomto směru. Těšíme se tedy na další vzdělávání, tentokrát na téma moučníky z hmyzu.

Mgr. M. Kocmanová, ISŠ