Ve dnech 19. a 20. března 2018 proběhl na naší škole kurz barista junior. Mimo žáků naší školy projevili zájem o tento atraktivní nápoj i budoucí kavárníci z řad dospělých. To svědčí o stále větší oblibě konzumovat kvalitní a dobře připravovanou kávu.
Kurz vedl přední český barista a šéf sekce baristů při České barmanské asociaci pan Tomáš Zahradil. Žáci se seznámili s pěstováním kávy, jejím zpracováním a různými odrůdami kávy. Zjistili, jak rozlišit kvalitní zrna kávy od méně kvalitních, jak se káva praží, jak se správně skladuje a co ovlivňuje její jakost. Poučili se o složení kávy a vlivu na lidský organismus, prakticky si vyzkoušeli seřízení kávovaru, aby káva byla správně pomletá. Velkou pozornost věnovali napěnění mléka na jednotlivé druhy kávy, zjistili, jak kávu správně připravovat a servírovat. Kávu, kterou si sami připravili, také ochutnávali. Všichni v závěrečném testu obstáli a odcházeli obohaceni o cenné vědomosti i praktické dovednosti.
M. Novoměstská, ISŠ